energy-efficiency-154006_1280

Tемата за енергийната ефективност и как да пестим енергия в ежедневието си е изключително актуална, затова ви представяме няколко полезни идеи за това как правилно да използвате електроуредите в дома си и как да редуцирате енергийните загуби без това да наруши обичайните ви дейности:

 

  1. Почиствайте редовно филтрите на вашия климатик – профилактиката и поддръжката допринасят за неговата по-ефективна и икономична работа. 
  1. Същото важи и за хладилника ви – размразявайте го редовно. Колкото повече лед има в камерата, толкова повече се увеличава консумираната от уреда електроенергия.
  1. Позиционирайте хладилника на разстояние от пряка слънчева светлина, отоплителни и готварски уреди. Може и да не ви се вярва, но топлината, която те излъчват, влияе на неговата работа – колкото по-висока е температурата на околната среда, толкова по-висока е и консумацията на електроенергия, необходима на хладилника, за да охлажда.
  1. Ако е възможно, избирайте програма на по-ниски градуси на вашата пералня. Над 50% от консумираната от уреда електроенергия отиват за загряване на водата.
  1. Дръжте отоплителните си уреди на разстояние от други предмети и завеси, които биха могли да спрат отдаваната топлина.
  1. При проветряване на помещенията през зимния период, препоръчително е да отваряте широко прозорците за кратко, а не да ги открехвате за по-продължително време – така ще съхраните топлината на стените.
  1. Когато отсъствате от дома си в рамките на деня, за предпочитане е да намалите отоплението в помещенията пред това да го изключите напълно. При повторното му пускане ще бъде необходима повече енергия за достигане на желаната температура.
  1. Добрата изолация на стените и качественото уплътняване на прозорците и вратите могат да ви спестят голяма част от разходите за отопление през зимата.
  1. Използвайте енергоспестяващи крушки или LED осветление. Така можете да спестите енергия до впечатляващите 80% спрямо енергията, необходима при употреба на крушки с нажежаема жичка и до близо 50% спрямо обикновените луминисцентни лампи. Освен това една енергоспестяваща крушка може да ви служи вярно 10, дори 12 години.
  1. При възможност не оставяйте електроуредите си в режим на готовност за работа, а ги изключвайте от контакта. Дори в такъв режим, те продължават да изразходват електроенергия. Това се отнася с пълна сила и за зарядните устройства за мобилни телефони и лаптопи – когато зареждането приключи, изключете ги от електрозахранването, за да ограничите консумирането на електроенергия, която реално не ползвате в този момент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.