ЕСО с визия за създаване на Трансбалкански Адриатически коридор за максимално ефективно използване на зелената енергия, произведена в различните региони на Европа

 

ЕСО и европейската асоциация ENTSO-E

работят за създаването на трансбалкански адриатически коридор. Който ще способства за споделяне и максимално ефективно използване на зелена енергия, произведена от страни в различни части на Европа. Това каза изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев на научния форум на УНСС на тема „Енергийният преход на България в контекста на програмата RePowerEU„.

За производителите на ток, Слънчева енергия, соларни панели

При откриването на конференцията

служебният министър на икономиката и индустрията Николай Стоянов подчерта: „България трябва да се възползва от възможностите, които предлага програмата RePowerEU“. Това е безпорен шанс за постигане на дългосрочни и устойчиви резултати.
В своето изказване изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев подчерта, че децентрализацията на производството на електроенергия изисква развитие на електропреносни мрежи. Това ще способства осигуряването на по-добра свързаност между различните европейски региони.

За производителите на ток.

Той посочи още, че мерките по плана RePowerEU трябва да бъдат насочени към устойчиво адаптиране на националната електропреносна мрежа.

За пълноценно интегриране на потенциала за производство на електроенергия от ВЕИ в страната. През 2023 година Електроенергийният системен оператор ще предприемем конкретни стъпки. Той ще обнови над 700 километра електропроводни линии от ниво на напрежение 220 kV към 400 kV. В рамките на тази програма ще бъде извършена реконструкция на 20 прилежащи подстанции. Предвижда се реконструкция и на съществуващите електропроводни линии 110 kV с цел увеличаване на преносния капацитет за присъединяване на новоизграждащите се ВЕИ мощности.

Още интересни статии: https://energy-bg.com/новини/

Последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/EnergyBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.