Слънчева енергия в Латинска Америка

С голяма част от земната си площ, разположена в тропическите ширини, Латинска Америка исторически се свързва с топло време и слънце. През последните години обаче популярността на този изобилен природен ресурс се разшири далеч отвъд туризма и в енергийния сектор. В съответствие с глобалните тенденции, инсталираният слънчев фотоволтаичен капацитет в Латинска Америка и Карибите се е увеличил с повече от 140 пъти за едно десетилетие, надхвърляйки 29,8 гигавата през 2021 г. С разходите за слънчеви инсталации, които намаляват ежегодно и викът за повече инвестиции във възобновяеми източници енергията става по-силна, тази тенденция не показва признаци на забавяне.

Сектор в разрастване

Що се отнася до инсталирания капацитет, соларният фотоволтаичен сектор в Латинска Америка се води от три нации – а именно Бразилия, Мексико и Чили. Взети заедно, те представляват над 80 процента от слънчевия капацитет на региона през 2021 г. и вече се подготвят проекти за разширяване. Прогнозите са, че инсталираният централизиран капацитет в Бразилия ще нарасне със 70 процента между 2021 г. и 2025 г., надхвърляйки седем гигавата през последната година. До същата година се очаква инсталираният капацитет на Мексико да достигне 14 гигавата. По същия начин добавянето на почти четири гигавата към слънчевия фотоволтаичен капацитет на Чили вече е в процес на изграждане от януари 2022 г., като допълнителни одобрени проекти добавят общ капацитет от повече от 28 гигавата.

Електроенергия, цена на тока, cena na toka

Въпреки че тези три държави доминират на настоящия пазар, в Латинска Америка има още по-голям потенциал за проучване. Въпреки че все още изостава от своите съседи Бразилия и Чили, слънчевият капацитет на Аржентина се увеличи повече от пет пъти между 2018 г. и 2021 г. Междувременно в Колумбия проекти с общ капацитет от над 400 мегавата бяха в процес на разработка през първите месеци на 2021 г. В рамките на Карибите, Доминиканската република се откроява по отношение на планирания капацитет.

Цената на слънчевата енергия в Латинска Америка

Въпреки че развитието на слънчевата енергия получи достатъчна подкрепа както от правителството, така и от чуждестранните инвестиции в Латинска Америка, тази бърза експанзия не би била възможна без нарастващата ценова конкурентоспособност на слънчевите системи. Например цената на слънчевата фотоволтаична електроенергия в Бразилия е спаднала наполовина между 2016 г. и 2020 г. както за жилищния, така и за търговския сектор. Цената на фотоволтаичните системи в Чили също е намаляла във всички размери. За инсталации в мащаб на комунални услуги слънчевите модули все още бяха най-скъпият компонент в повечето латиноамерикански страни, вариращи между 200 и 350 щатски долара за киловат през 2020 г.

Статията е инспирирана от анализи в https://www.statista.com/

Ако харесахте статията „ССлънчева енергия в Латинска Америка – статистика и факти“ вижте още: https://energy-bg.com/новини/

Последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/EnergyBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.