Соларни панели – как се произвеждат

Соларни панели – как се произвеждат? Производството на слънчеви панели е сложен процес, който включва снабдяване с материали, като стомана и алуминий, и създаване на отделни компоненти от тях. Този процес е от съществено значение за производството на слънчеви панели, които захранват домовете и имат индустриални приложения.

През последните години доставчиците и създателите все повече се фокусират върху връщането на производството на слънчеви панели обратно в САЩ. В тази публикация в блога ще обсъдим стъпките и етапите на процеса на производство на соларни панели, както и глобалното снабдяване и как то влияе върху индустрията.

продажба на ток, соларни панели

Соларни панели – Стъпките и етапите на производство им

Производството на соларни панели започва със събиране на суровини. Обикновено те включват метали като алуминий и стомана, както и силиций, сребро и закалено стъкло. След това металът се оформя в клетки, които са основните градивни елементи на слънчевия панел. Всяка клетка е съставена от слоеве легиран полупроводников материал, който е моделиран, за да увеличи максимално произведената енергия.

След това клетките се нарязват на отделни пластини и се поставят в решетка върху субстрат. Този субстрат често е направен от метална сплав като алуминий или мед. Една взаимосвързана лента се поставя през субстрата, за да свързва всяка клетка със следващата. След това всички компоненти са капсуловани в антикорозионен, водоустойчив и огнеупорен материал за защита.

В последствие се добавят електрически връзки, така че клетките да могат да бъдат свързани заедно и свързани към източник на захранване. След това на гърба на панела се нанася специално електрическо покритие, за да се увеличи неговата ефективност. Накрая всичко е сглобено в рамка, покрита със закалено стъкло и свързана с кабели, които водят до батерия или друг източник на захранване.

При сглобяването панелите се подлагат на строги тестове, за да се гарантира, че отговарят на индустриалните стандарти и изискванията на клиентите. След тестване те са готови за инсталиране и пускане в експлоатация.

Ролята на стоманата и алуминия в производството на слънчеви панели

Като рамка на соларен панел, металът помага да се осигури дълготрайна, издръжлива и здрава структура. Алуминият е чудесен материал за използване поради своята устойчивост на корозия, леко тегло и способност да издържа на екстремни температури. Стоманата често се използва и в слънчеви панели, обикновено в съединителни кутии и свързващи компоненти. Той е идеален материал за тези части, тъй като може да понася по-висок температурен диапазон от алуминия, като същевременно осигурява превъзходна здравина и издръжливост.

В допълнение към стоманата и алуминия, други метали се използват за производството на слънчеви панели. Медта се използва като материал за електрически контакт и шина, тъй като има добра електрическа проводимост. Силицият се използва и за направата на фотоволтаичните клетки, които преобразуват слънчевата светлина в електричество. Тези компоненти, комбинирани с алуминиеви рамки и стоманени свързващи компоненти, формират основата на производството на соларни панели.

Глобално снабдяване със слънчеви панели

Когато става въпрос за производство на слънчеви панели, снабдяването с използваните материали е основен фактор за общата цена и ефективност на продукта. Компонентите на слънчевия панел могат да бъдат доставени от различни части на света, в зависимост от качеството и наличността на продукта.

Производителите на слънчеви панели често разчитат на страни като Китай, Индия и Малайзия за снабдяване с материали. Неотдавнашните прекъсвания на глобалната верига за доставки и слаби звена създадоха опасения за доставките. През 2021 г. Китай контролираше 84% от световния капацитет за производство на слънчеви панели, като същевременно отговаряше само на 36,4% от търсенето на слънчеви панели. САЩ и Европа, обратно, съставляват повече от ⅓ от търсенето на слънчеви панели, но по-малко от 6% от неговия капацитет. Когато веригите за доставки между Китай и САЩ ръмжат, прекъсват или отслабват, производителите и доставчиците в САЩ се сблъскват с остър недостиг.

соларни панели, соларна централа

Усилия за връщане на производството на слънчеви панели в САЩ

Следователно Съединените щати активно се позиционират като основен играч в глобалното производство на слънчеви панели. Това се дължи на редица фактори, като спад на разходите и напредък в технологиите. САЩ също имат достъп до изобилие от възобновяеми енергийни източници, което ги прави привлекателна дестинация за производителите на слънчеви панели. Тези усилия се подкрепят както от федералните и местните власти, така и от частната индустрия.

Федералното правителство предлага данъчни стимули за компании, които произвеждат слънчеви панели в САЩ, което прави по-привлекателно за компаниите да инвестират в местни производствени съоръжения. Освен това намалените разходи са направили компаниите по-рентабилни да обмислят местното производство.

Местните и държавните власти правят повече, за да си партнират с производителите на слънчеви панели. Данъците върху собствеността и производството заедно с подобреното качество на околната среда предлагат преки ползи. Общности като Мадисън, Уисконсин са използвали проекти за слънчеви панели като възможности за обучение и развитие на безработни жители в работни места, свързани със слънчевата енергия. Тези партньорства могат да помогнат да се направят слънчевите панели по-достъпни за потребителите и да насърчат по-широкото приемане на технологията

Други интересни статии свързани със ВЕЙ: https://energy-bg.com/новини/

Статията е инспирирана от: https://www.kloecknermetals.com/blog/what-goes-into-solar-panel-manufacturing/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.