Световен индекс на цените на енергийните суровини 2013-2024 г

Глобалният индекс на цените на енергията възлиза на около 95,4 през 2021 г.

Това е увеличение в сравнение с предходната година и е резултат от по-голямото търсене на гориво и електроенергия, тъй като икономиките се възстановяват от пандемията на коронавирус. За 2022 г. прогнозите показват, че индексът на цените ще достигне 143,6, тъй като руско-украинската война оказва влияние върху доставките на гориво. Ценовите индекси показват развитието на цените на стоките или услугите във времето спрямо базова година. Цените на стоките може да зависят от различни фактори от търсенето и предлагането до общия икономически растеж.

Цените на електроенергията по света

Както при общите цени на горивата, разходите за електроенергия за крайните потребители зависят от енергийната инфраструктура, типа технология, вътрешното производство и държавните такси и данъци. Като цяло цените на електроенергията са по-ниски в страни с големи ресурси от въглища и газ, тъй като те исторически са били основните източници за производство на електроенергия. Това е една от причините цените на електроенергията да са най-ниски в богати на ресурси страни като Катар, Русия и САЩ. Междувременно много европейски правителства, които въведоха допълнителни такси за възобновяема енергия, за да подкрепят разгръщането на слънчева и вятърна енергия, имат най-високите цени на електроенергията за домакинствата.

Електроенергия

Референтни цени на петрола

Една от стоките на енергийния пазар е петролът. Петролът е основната суровина за всички обичайни моторни горива от бензина до керосина. В бедни на ресурси и отдалечени региони като Аляска, Хавай и Кипър това също е един от най-големите източници за производство на електроенергия. Референтните цени на петрола като европейския Brent, WTI на Съединените щати или кошницата на ОПЕК често се използват като индикатори за цялостното развитие на цените на енергията.

 

Статията е Публикувана на, 31 януари 2023 г в сайта https://www.statista.com/

Освен тази статия „Цена на електроенергията в световен мащаб от 2013 г. до 2021 г., с прогноза до 2024 г.“ намерете още интересни статии: https://energy-bg.com/новини/

Последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/EnergyBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.