Енергиен сектор в Унгария

Производството на първична енергия в Унгария е намаляло през последното десетилетие, възлизайки общо на приблизително 449 петаджаула през 2021 г. През същата година Унгария доставя по-голямата част от електроенергията си от атомни електроцентрали, което представлява 46 процента от общото производство на електроенергия. Изкопаемите горива, като природен газ и въглища, са вторият най-използван източник на енергия в страната.

Разчитане на ядрената енергия

Четирите действащи ядрени реактора на Унгария са построени през 80-те години на миналия век в атомната електроцентрала Paks. Оттогава Унгария се фокусира върху поддържането на ядрения си производствен капацитет. През 2014 г. Унгария сключи сделка с Русия за изграждането на два нови реакторни блока в атомната електроцентрала Paks, които се очаква да започнат да работят до 2030 г. През лятото на 2022 г. Унгарският орган за атомна енергия издаде разрешение за строеж на Paks II, проектът за нова сграда, реализиран от Росатом. Въпреки това, планираното изграждане на два допълнителни блока с мощност от 1200 MW всеки може да се сблъска със значителни забавяния поради руско-украинската война.

Електроенергия

Стъпки към енергийна сигурност

Нахлуването на Русия в Украйна привлече вниманието към значението на енергийната независимост и създаде нови предизвикателства пред енергийната сигурност в Европа. През 2021 г. зависимостта на Унгария от внос на енергия възлизаше на 54 процента. Поради ниското вътрешно производство природният газ, както и нефтът и петролните продукти представляват най-големия дял от вноса на енергия. Страната има дълга история на зависимост от руските изкопаеми горива, започваща през 60-те години на миналия век с откриването на петролопровода Дружба I. Що се отнася до природния газ, Унгария разчита на дългосрочни договори с руската компания Газпром от 90-те години на миналия век. Въпреки това, в отговор на настоящата световна енергийна криза, Унгария предприема стъпки към енергийна сигурност чрез увеличаване на вътрешното производство на газ. През февруари 2023 г. започна производството на природен газ в находището за природен газ Nyékpuszta, разположено в южната част на Унгария.

Статията е инспирирана от анализи в https://www.statista.com/

Ако харесахте статията „Енергиен сектор в Унгария – статистика и факти“ намерете още интересни статии: https://energy-bg.com/новини/

Последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/EnergyBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.