Слънчевите фотоволтаици са генерирали 3,7% от световното електричество през 2021 г. спрямо едва 1,1% през 2015 г.

Слънчевите фотоволтаици – Най-бързо развиващият се източник на електроенергия

Слънчевата енергия е най-евтината електроенергия в историята, според IEA, (International Energy Agency) и е значително по-евтина от генерирането на електроенергия от изкопаеми горива в повечето страни.

Слънчевите фотоволтаици, търговци на ток, соларни централи, соларни панели
Слънчевите фотоволтаици търговци на ток соларни централи соларни панели

Няколко държави сега генерират повече от 10% от електроенергията си от слънчева енергия, включително Чили (13%) и Австралия (12%).продажба на ток, соларни панели

Глобалното проучване на Ember разкри, че за постигане на климатичните цели слънчевото производство трябва да нарасне средно четири пъти по-бързо през това десетилетие.

Отколкото през 2021 г., но технологията е в тенденция на бърз растеж. Това е най-бързо нарастващият източник на производство на електроенергия за 17-та поредна година.

Последна актуализация: ноември 2022 г.

Най-големите слънчеви генератори в света

Слънчевите фотоволтаици, соларни централи, соларни панели

Евтината слънчева енергия ще бъде – заедно с вятъра – гръбнакът на бъдещата електрическа система

Скоростта, с която слънчевата енергия стана по-евтина, се демонстрира в последните глобални сценарии на IPCC (април 2022 г.), които показват утрояване на слънчевата енергия през 2030 г. в сравнение с предишното издание на IPCC през 2019 г. Средният сценарий предвижда слънчевата енергия да нарасне до 23% от глобалното производство на електроенергия до 2030 г.

Това ще изисква изключителни темпове на растеж, но технологията е модулна. Лесно се произвежда масово и подобрява ефективността си всеки ден. Китай удвои капацитета си за производство на слънчеви фотоволтаици през 2021 г. Там, където не съществува местно производство, слънчевите панели трябва да се внасят. Митата често усложняват вноса и бързото увеличаване на слънчевата енергия.

Слънчевата енергия генерира електричество само през деня,

така че работи най-добре, когато е съчетана със съхранение на енергия. Намаляването на цената на литиево-йонните батерии доведе до появата на все по-големи проекти в райони с изобилие от свободна земя като Австралия (12% от производството от слънчева енергия през 2021 г.). Слънчевата енергия обаче се разраства бързо и в по-населени страни като Холандия. Инсталацията на покрива е ключова (9% от производството от слънчева енергия през 2021 г.). Освен това работи най-добре, когато търсенето на електроенергия е изместено към слънчеви часове, например за жадни за електричество климатици.

Само 1% от нарастването на глобалното слънчево производство от 2015 г. насам е в африканските страни.

2% в страните от Близкия изток, въпреки техния огромен потенциал. Противно на интуицията, Ember показа, че успехът на слънчевата енергия не се дължи само на слънчевата светлина, но и на правителствената политика.

Прочетете и други интересни наши статии: https://energy-bg.com/новини/

Информацията е инспирирана от: https://ember-climate.org/topics/solar/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.