Битовите клиенти да купува ток от свободния пазар от 2026 г. предлагат от министерство на енергетиката

 

Следващата стъпка в еволюцията на енергийния пазар: Самостоятелният избор на доставчик на енергия за всеки дом

Разработаният законопроект предвижда, че всички домакинства ще трябва да започнат да закупуват електроенергия от свободния пазар от 2026 година. Това предложение е в съответствие с Директива 2019/944 на Европейския парламент и Съвета. Това има за цел установяването на общи правила за вътрешния пазар на електроенергията.

Законопроектът предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 година (юридически лица). Като същевременно запазва цени за битовите потребители на регулиран пазар до 2026 година. След тази дата се прекратява ролята на Националната енергийна компания (НЕК) като обществен доставчик и се премахват квотите за производители на регулиран пазар.

цена на електроенергия

В съответствие с регламента, (ах този регламент)

предвиждащ спешна държавна намеса при високи цени на енергията, законопроектът допуска определянето на регулираните цени за домакинствата под себестойността им по време на криза. Този механизъм компенсира разходите на търговците и доставчиците на енергия.

Следва да се обърне внимание, че омбудсманът е изразил становището, че необходимо е да се преговаря за сроковете на либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата. Тя изразява съмнения относно реалистичността на текущата крайна дата – 31 декември 2025 година. Според нейните думи, либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата представлява предизвикателство, което изисква съчетаване на социални и енергийни политики.

Законопроектът също така въвежда дефиниция и критерии за енергийна бедност на домакинствата, с което се подкрепя либерализацията на пазара и се насърчава финансирането на проекти за енергийна ефективност, предоставяйки приоритетност на тези домакинства.

Моля ви споделете вие какво мислите!

Според вас по-добри цени ли при получат физическите лица излизайки на свободния пазар?

Виждате ли плюсове за вас?

Какви рискове крие спирането на НЕК?

Ако харесахте статията „Енергийната инфлация в България намалява след рязките колебания в цените“ вижте още: https://energy-bg.com/новини/

Последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/EnergyBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.