Енергиен сектор в Турция

Като страна с бърз икономически и индустриален растеж и непрекъснато нарастващо население, Турция има непрекъснато нарастваща нужда и търсене на енергия. Въпреки че географското местоположение на Турция е много близо до много богати на петрол и газ страни в Близкия изток, вътрешните природни енергийни източници на страната не са самодостатъчни. Съответно, нетният внос на енергия в страната нараства от 90-те години насам, достигайки обем на вноса от 4,8 хиляди петаджаула през 2021 г. Освен това обемът на вноса на електроенергия в страната отбеляза най-големия скок през 2022 г. с 6,4 тераватчаса, което отбеляза над 175 процента ръст спрямо предходната година.

Електроенергия

Изкопаеми горива и възобновяема енергия

Производството на електроенергия в Турция като цяло се е увеличило от 1985 г. насам и е достигнало своя връх през 2021 г. с 333 тераватчаса. Начело с природния газ, изкопаемите горива бяха основните източници за производство на енергия в страната в продължение на много години.
Като страна със значителна зависимост от външен газ и петрол, енергийният преход на Турция е важен. Фокуса е не само смекчаване на изменението на климата и подкрепа на екологичната устойчивост, но и за ускоряване на икономическото развитие и справяне със зависимостта от внос. Капацитетът на възобновяемата енергия в страната непрекъснато се увеличава през последното десетилетие, измервайки над 53 гигавата през 2021 г. Сред различните възобновяеми енергийни източници хидроенергийният източник е най-използваният възобновяем енергиен източник за производство на електроенергия.

Нарастващите цени на енергията и общественото мнение

Подобно на много региони по света, цените на електроенергията наскоро се повишиха в Турция. През първата половина на 2022 г. цените на електроенергията за домакинствата достигнаха 1,39 турски лири за киловатчас. Toва показва драматичен ръст от 54 процента в сравнение с втората половина на 2021 г. На въпрос за причината за нарастващите сметки за електроенергия, повече от половината от турците хвърлят вината върху правителствените политики. Други 35 процента – върху електрическите компании. Освен това, в подкрепа на енергийния преход, 58 процента от анкетираните турци заявяват, че биха приели известно увеличение на сметките си за стимулиране на производството на електроенергия от възобновяеми източници.

Статията е инспирирана от анализи в https://www.statista.com/

Освен тази статия „Енергиен сектор в Турция – статистика и факти“ намерете още интересни статии: https://energy-bg.com/новини/

Последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/EnergyBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.