Месечни цени на електроенергията в избрани страни от ЕС 2020-2023 г

През 2021 г. цените на електроенергията на едро в Европейския съюз (ЕС) скочиха. Това беше резултат от безброй фактори, включително повишено търсене при „следпандемичното“ икономическо възстановяване, покачване на цените на природния газ и въглищата и спад в производството на енергия от възобновяеми източници поради ниските скорости на вятъра. Скокът в европейските цени на електроенергията беше един от аспектите на глобалната енергийна криза, която доведе до нарастване на цените на енергията по целия свят.

Ето и нашата оферта за продажба и изкупуване на ток

Електроенергия

Тенденцията беше допълнително влошена от нахлуването на Русия в Украйна в началото на 2022 г.

Екстремните горещини, които увеличиха търсенето на електроенергия през летните месеци. Това съчетано с несигурността относно бъдещите доставки на газ, доведоха до повторно покачване на цените.

Ефекта – повечето страни отбелязаха рекордно високи нива през август същата година💸

Ето и статистиката по-държави.

Цена на тока в Гърция

Цена на тока в Италия

цена на тока

Цена на тока в Швейцария

cena na toka

Цена на тока в Унгария

цена на електроенергията

Цена на тока в Германия

цена на електроенергията

Цена на тока в Франция

цена на електроенергията

Цена на тока в Швеция

цена на електроенергията

Ръстът на цените на газта и въглищата води до разходи за електроенергия

Тъй като природният газ и въглищата са сред водещите източници за производство на електроенергия в ЕС, като представляват приблизително една трета от производството през 2021 г., цените на електроенергията силно зависят от цената на тези стоки. Цените на природния газ в Европа нарастваха непрекъснато през 2021 г., тъй като запасите достигнаха тревожно ниски нива в региона, а Русия, основният източник на природен газ в Европа, поддържаше износа нисък, за да попълни собствените си изчерпани запаси. Несигурността относно бъдещите доставки на руски газ след нахлуването на страната в Украйна беше един от основните фактори, повишили цените на газа през 2022 г.

Различни повишения за различните страни

Докато недостигът на енергийни доставки засегна Европа като цяло, въздействието върху цената на електроенергията във всяка страна е различно. През януари 2023 г. Италия регистрира втората най-висока цифра в региона, след като надмина 174 евро за мегаватчас. Страната е водещ нетен вносител на електроенергия в Европейския съюз. Междувременно Швеция – където хидроенергията и ядрената енергия представляват голям дял от производството на електроенергия в страната – отбеляза по-слабо изразен ръст на цените през периода.

Източник: Публикувано от изследователския отдел на Statista, 7 март 2023 г

Още интересни статии: https://energy-bg.com/новини/

Последвайте ни във Facebook: https://www.facebook.com/EnergyBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.